Boekrecensie: Wolken, Weer en meer

Voor het eerst sinds de Wolkengids uit 2006 is er eindelijk weer een gedegen wolkenboek verschenen, ditmaal bij de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK). De aankondiging was al reden om er verwachtingsvol naar uit te kijken. Nu het boek in huis is, kunnen we stellen dat dit boek die verwachtingen ruimschoots waarmaakt. Van elk wolkengeslacht wordt het ontstaan en het uiterlijk besproken. Ook het voorkomen van het wolkengeslacht in weersituaties en het herkennen ervan op satellietbeelden komt aan de orde.

De bijbehorende foto’s zijn van verschillende fotografen maar allemaal paginabreed en van een weergaloze schoonheid waar menig wolkenliefhebber/wolkenspotter verlekkerd naar zal kijken, temeer het momentum vastligt waardoor je lang kunt genieten van het kleurenspektakel, de verschijningsvormen en de algehele indruk die een wolkenlucht achterlaat. Voor de echte hardcore wolkenfans is er een reeks bijlagen met het rariteitenkabinet van aanvullende kenmerken, variëteiten, bijkomstige wolken en speciale wolken welke door bossen, watervallen of mensen worden veroorzaakt.

Jammer dat in een boek als dit de stratosferische wolken (o.a. parelmoerwolken) en de mesosferische wolken (lichtende nachtwolken) niet worden genoemd terwijl deze zonder twijfel tot de meest spectaculaire wolken behoren die er aan de hemel te zien zijn. Ook de  banier- of vlagwolk die onder invloed van gebergte in de troposfeer kan ontstaan, ontbreekt in dit wolkenboek. Los van deze kleine omissies, is het een schitterend wolkenboek waarin veel nieuwe kennis over wolkenvorming is opgenomen.