Veelgestelde vragen

Kan ik mij inzetten als vrijwilliger voor Aardbalans?
Als u over gespecialiseerde kennis beschikt en uw ervaring wilt inzetten voor Aardbalans, dan wordt dat uiteraard zeer gewaardeerd. Het aantal plaatsen is echter uiterst beperkt en wij stellen hoge eisen aan onze (vrijwillige) medewerkers. Het is dus niet voor iedereen weggelegd. Klik hier voor meer info.

Kan ik stage lopen bij Aardbalans?
Aardbalans heeft beperkte mogelijkheden voor stages. Neem gewoon contact met ons op als je geïnteresseerd bent om te horen of we jou een stageplaats kunnen bieden. Klik hier voor meer info.

Kan ik werken voor Aardbalans?
Aardbalans selecteert zorgvuldig haar medewerkers. Betaalde medewerkers werken op freelance basis. Wij hebben voorlopig geen vacatures. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk om uw belangstelling aan ons kenbaar te maken.

Hebben jullie regelingen voor schenkingen, mecenaten of erflaters?
Aardbalans verwelkomt elke vorm van financiële en materiële steun. Bent u geïnteresseerd om Aardbalans te steunen? Klik hier voor meer info.

Wat zijn de openingstijden van de bibliotheek?
De bibliotheek is tijdelijk gesloten i.v.m. verbouwing. Vanaf voorjaar 2023 is de bibliotheek voor leden geopend op vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur en verder op afspraak. Een afspraak maken kan telefonisch of via het contactformulier. Tijdens de schoolvakanties is de bibliotheek gesloten.

Waar vind ik de bibliotheek?
De bibliotheek is per 15 oktober 2021 gevestigd aan de Spadelaan 8 in Apeldoorn, op loopafstand van het station. Klik hier voor een kaart.

Hoeveel boeken heeft de bibliotheek?
De bibliotheek beschikt over ruim 10.000 boeken. Het is niet de grootste, maar wel een van de meest veelzijdige natuurboekencollecties in Nederland. Met name de combinatie natuur én cultuur is uniek voor een gespecialiseerde collectie.

Wat krijg ik voor mijn lidmaatschap?
Met een lidmaatschap KNB Jaar krijgt u een heel jaar toegang tot de bibliotheek en kunt u gebruik maken van een rustige studieruimte. Daarnaast heeft u gratis toegang tot onze lezingen. Met het lidmaatschap KNB JaarNatuurlijk krijgt u bovendien korting op alle andere Aardbalans-activiteiten.

Hoe word ik lid?
Lid worden kan heel eenvoudig via ons aanmeldformulier onder het kopje lidmaatschap op de pagina van de Bibliotheek. U kunt hier rechtstreeks naar het aanmeldformulier voor een lidmaatschap.

Hoe lang kan ik de boeken lenen?
Wij zijn geen uitleenbibliotheek maar een gespecialiseerde studiebibliotheek. Boeken lezen kan uitsluitend in de bibliotheek zelf. Dat heeft als voordeel dat we elke dag over alle boeken beschikken die op onze site staan.

Wat doen jullie met boeken die over zijn?
Boeken die over zijn worden verkocht aan liefhebbers. Bibliotheekleden en cursisten hebben de mogelijkheid om de boeken te kopen. Daarnaast verkopen wij boeken die over zijn tijdens natuurevenementen.

Ik heb nog weinig kennis van natuur. Kan ik dan toch meedoen?
Als u nog weinig of geen natuurkennis heeft, kunt u beginnen met de cursus Leven op Aarde. Deze cursus is speciaal ontwikkeld als eerste oriëntatie en geeft een goed overzicht van wat er daarna verder mogelijk is.

Waar worden de cursussen gegeven?
Alle cursussen worden gegeven op onze eigen cursuslocatie in Apeldoorn. De aanwezigheid van een uitgebreide bibliotheek maakt het volgen van een cursus bij Aardbalans al gelijk tot een bijzondere ervaring. De buitenlessen vinden plaats op de Veluwe, in de IJsselvallei en soms daarbuiten.

Door wie worden de cursussen gegeven?
De cursussen worden gegeven door ervaren docenten met ruime praktijkervaring. Naast de vaste docenten werken we met gastdocenten die eveneens aan onze hoge kwaliteitseisen moeten voldoen.

Wat zijn de kosten van een cursus?
De kosten van de cursussen staan per cursus vermeld bij de beschrijving. De prijs is inclusief cursusmateriaal behalve bij de verdiepings- en specialisatiecursussen. Voor die cursussen moet de vermelde literatuur worden aangeschaft.

Ontwikkelen jullie ook cursussen op aanvraag?
Ja. Voor natuurorganisaties en educatieve instellingen kunnen wij cursussen op maat verzorgen op het gebied van flora, fauna, ecologie, landschap, milieu, duurzaamheid, presentatietechnieken, etc.

Gaan excursies ook bij slecht weer door?
De excursies gaan ook bij slecht weer door, tenzij de weersomstandigheden te gevaarlijk zijn zoals ijzel, onweer of zeer zware storm. Via onze site en per mail informeren wij u daarover.

Hoe zwaar zijn de trips van TrajectTours?
Vrijwel alle excursies en reizen zijn geschikt voor mensen met een normale conditie. Bijzonderheden wat betreft de fysieke zwaarte van de trip geven we van tevoren duidelijk aan.

Ik ben minder goed ter been, kan ik dan wel mee?
Het is sterk afhankelijk van uw eigen conditie en het soort excursie of de trip ook geschikt voor u is. Voor wandel- en fietsexcursies raden wij het doorgaans af om mee te gaan als u minder mobiel bent. Busexcursies of vaarexcursies vormen meestal geen probleem. Informeer voor specifieke trips via info@aardbalans.nl

Houden jullie ook excursies op aanvraag?
Wij geven geen excursies op aanvraag. Hiervoor verwijzen wij u graag door naar onze collega’s van VerKennemerland. Zij kunnen voor u een onvergetelijke excursie verzorgen die helemaal aansluit op uw wensen: www.verkennemerland.nl

Wat zijn de kosten voor een reis?
De prijs is uiteraard afhankelijk van de locatie en de duur van de reis. Alle reizen zijn inclusief vervoer, overnachting, eten, reisbegeleiding en eventueel museumbezoek. Hierdoor kunnen de kosten hoger lijken dan bij andere aanbieders terwijl u in werkelijkheid bij Aardbalans vaak goedkoper uit bent. Kijk bij de excursies zelf voor de juiste prijzen.

Ben ik automatisch verzekerd als ik met Aardbalans op reis ga?
U dient zelf een reisverzekering af te sluiten. Vanwege de kleinschaligheid is annulering bij Aardbalans niet mogelijk. Wel kunt u een vervanger sturen.

Ik weet nog niet zo goed of dit wat voor mij is. Hoe kom ik daarachter?
Aardbalans organiseert workshops van een dag of dagdeel. Deze vormen een goede kennismaking met de activiteit van uw voorkeur.

Zitten de materialen die nodig zijn bij de prijs inbegrepen?
Ja. Alle basismaterialen voor tekenen, schilderen, klankspel zitten bij de prijs inbegrepen. Indien u zelf extra wensen heeft of uw begeleider kiest voor meer specialistisch materiaal, dan is dat voor eigen rekening.

Gaan buitenlessen voor beeldende workshops altijd door?
Ja en nee. Bij regen of extreme weersomstandigheden (ijzel, onweer, zeer zware storm) wordt de activiteit naar binnen verplaatst. Dit geven wij van te voren of ter plaatse aan. Waar worden de activiteiten gehouden?
De activiteiten vinden veelal buiten plaats op de Veluwe en soms daarbuiten. Een enkele keer zal de begeleider kiezen voor een binnenactiviteit.

Wat is het verschil tussen de cursussen en de workshops?
De workshops natuurexpressie gaan over de persoonlijke emotie die we allemaal hebben als wij in de natuur zijn en het weergeven daarvan op een expressieve manier terwijl de diverse cursussen vooral gericht zijn op het opdoen van kennis en het aanleren van vaardigheden.